Waarom een inspanningsproef?
Met de inspanningsproef wordt je huidige conditie (i.e. je uithoudingsvermogen en weerstand) op een wetenschappelijke manier en onder medisch toezicht gemeten. Terzelfdertijd worden eventuele hartproblemen zoals ritmestoornissen opgespoord.
Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek kan de optimale intensiteit van je trainingen worden bepaald, en kan je coach of trainer schema’s opstellen die jouw prestaties zullen verbeteren. Op basis van de testresultaten kan je parameters zoals trainingszones en op je Garmin- of Polartoestel of Strava app correct invullen, zodat de informatie die je hiervan verkrijgt zinvol wordt.
De Inspanningsproef omvat volgende metingen:
01.
Een elektrocardiogram (ECG) waarbij de elektrische activiteit van de hartspier wordt geregistreerd. De onderzoekende arts kan hierbij mogelijke ritmestoornissen of zuurstoftekort van de hartspier detecteren.
02.
Een lactaattest aan de hand waarvan uw anaërobe drempel of overslagpols wordt vastgesteld. Lactaat is een afvalstof die zich ophoopt in de spieren wanneer de sportintensiteit een bepaalde drempel bereikt.
03.
Spirometrie waarbij de VO²MAX wordt gemeten, i.e. de maximale hoeveelheid zuurstof die het lichaam kan opnemen.
Praktisch
Een Inspanningsproef wordt afgenomen door een sportarts die over de meest geavanceerde apparatuur beschikt. Afhankelijk van uw voorkeur en/of trainingsdoelstellingen wordt de Inspanningsproef afgenomen op een h/p/cosmos Quasar loopband of op een Cyclus 2 ergometer (waarop je indien gewenst je eigen fiets kunt aanbrengen). Voor de elektrocardiografie en de ergospirometrie beschikt Cardea over de nieuwste Cortex METALYZER® 3B.